logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Inredningsarkitekt

Du arbetar med både ny-, till- och ombyggnad. Ibland deltar du från planeringsstadiet av ett byggprojekt och ibland med att inreda en redan färdig byggnad eller ett rum.

Kontor, butiker, restauranger, postkontor och bostäder är exempel på miljöer du kan arbeta med.
Inredningsarkitekten väljer färger, golv, textilier och möbler. Du gör skisser, ritningar och modeller och beräknar vad det kostar. Pennan och datorn är viktiga arbetsverktyg.

Till inredningsarkitektens ansvar hör också att den utvalda inredningen fungerar i sitt sammanhang. Det ställs till exempel olika krav på inredningen på ett sjukhus och ett bankkontor. Som inredningsarkitekt samarbetar du med byggnadens arkitekt, hantverkare och möbelföretag.

Du ska samordna och beakta användare och beställares olika behov och krav. Du måste också ta hänsyn till natur och miljö. Allt större krav ställs på att färger och material ska vara miljövänliga. Du bör vara en god lyssnare, ha lätt för att samarbeta och kunna ha fler bollar i luften samtidigt.

Som inredningsarkitekt kan du även arbeta med att formge möbler och med hantverksmässig eller industriell möbeltillverkning. Många arkitekter formger möbler parallellt med sitt inredningsarbete.

Det finns också inredningsarkitekter som designar utställningar, arbetar med industriell formgivning eller med undervisning och forskning.

Som inredningsarkitekt kan du arbeta på ett inredningsarkitektkontor eller arkitektkontor.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss