logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Journalist

Frilansjournalist, Redaktionssekreterare, Redaktör, Redigerare, Reporter, Webbredaktör

Som journalist gör du referat, intervjuer och reportage. Du bearbetar material från nyhetsbyråer och andra skribenter.

Många journalister arbetar som redigerare. Det är redigeraren som bearbetar texter, väljer bilder, sätter rubriker och placerar artiklarna på tidningssidan.

En stor del av arbetstiden går åt till att leta fram information. Du kan till exempel ringa telefonsamtal eller intervjua människor personligen, läsa olika myndigheters handlingar eller leta fram uppgifter i databaser och på Internet.

På stora tidningar, radio- och TV-stationer är många journalister specialiserade inom olika område. Några exempel är ekonomi, politik, kultur, sport, miljövård eller medicin. På mindre redaktioner är de flesta journalister allmänreportrar, det betyder att de måste vara beredda att bevaka många olika frågor. På mindre tidningar krävs det ofta att du både kan redigera och fotografera.

Som journalist är du ofta anställd som en del av en redaktion. Många journalister är dock inte anställda, utan frilansar. Det innebär att du säljer artiklar eller annat jobb till tidningar, radio- och TV-stationer, på beställning eller utifrån egna idéer. Frilansjournalister har ofta en egen firma eller jobbar åt något medieföretag som i sin tur säljer deras arbeten. Det är också vanligt att journalister vikarierar länge innan de får fast anställning.

Journalister som arbetar med webbpublicering arbetar är ofta webbredaktörer. De gör nyhetsvärderingar och bearbetar färdigt material som kan komma från nyhetsbyråer, andra webbsajter eller pressmeddelanden. Som webbredaktör använder du telefonen och nätet i hög utsträckning, men du är ofta på redaktionen hela dagen, det kan vara sällsynt att d åker ut och intervjuar människor i deras miljö. Istället för att ha en deadline, ett klockslag när materialet måste vara färdigt, måste du försöka få ut informationen så snabbt du kan. Detta kan ibland upplevas som stressigt.

Journalister som arbetar med planering, produktion och redigering av TV- och radioprogram jobbar ofta i projektform på redaktionen.

Av alla journalister krävs att de kan jobba självständigt och ta eget ansvar. Du får som journalist ett uppdrag som du ska klara av, och detta kräver ofta att du är envis och uthållig.
Eftersom du ofta kommer i kontakt med nya människor måste du ha lätt för att möta andra. Dessutom måste du vara beredd att arbeta under tidspress. Ett vanligt krav är att du är klar med jobbet vid en viss bestämd tid, en deadline.

Eftersom tidningar, radio- och TV-program tas fram olika tider på dygnet och att även vissa medier sänder dygnet runt är det vanligt att journalister jobbar skift eller har oregelbundna arbetstider.

Många journalister är arbetsledare, för längre eller kortare tid. Du kan ha ansvaret för nyhetsbevakningen, för en avdelning eller för ett program i radio eller TV.

Även pressfotografer och vissa TV- och filmfotografer arbetar journalistiskt och brukar räknas till journalistkåren. Du kan läsa mer om Fotograf-press och Fotograf inom film, TV och video, se under: Liknande yrken.

Som journalist kan du kallas för olika saker beroende på vad du arbetar med, till exempel redaktör, redaktionssekreterare, reporter eller frilansjournalist.

Vad ska man läsa:

International Baccalaureate
Samhällsvetenskapsprogrammet
Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss