logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Kiropraktor

Arbete
Om du är intresseradav friskvård och hälsofrågor samt vill hjälpa människor som har ont i ryggen, kan kiropraktor vara ett yrke för dig.

Som kiropraktor är du specialist på ryggraden. De patienter som söker till dig har ont, de kan till exempel ha nackspärr eller ryggskott. Kiropraktorns metoder går ut på att återställa rörligheten så att patienten åter kan röra sig normalt och så att kroppen sätter igång att läka sig själv.

När en patient söker till dig måste du först ta reda på var besvären sitter, både genom att fråga patienten och att undersöka honom. Det är viktigt att ta reda på att patientens smärtor inte beror på någon allvarlig sjukdom som borde behandlas av läkare.

Efter det gör du en kiropraktisk undersökning. Det innebär att du med händerna undersöker rörligheten i varje individuell led i ryggraden för att hitta eventuella låsningar. Dessa tester gör du medan patienten sitter eller ligger på en behandlingsbänk eller står upp.

När behandlingen börjar har du som kiropraktor dina egna händer till din hjälp och en behandlingsbänk. Den teknik du använder är framför allt manipulationsbehandling. Det innebär en snabb rörelse som för leden utanför sitt normala rörelseområde tills det blir stopp och sedan ett litet knyck. Eftersom behandlingen görs med händerna kan kiropraktorns arbete vara ansträngande för fingrar och handleder.

Som kiropraktor ska du också försöka förebygga återfall hos patienten. Då lägger du upp ett övningsprogram anpassat efter individen. Du förklarar varför och hur patienten ska träna och ger ergonomisk rådgivning, till exempel förklarar hur arbetsställningen kan förändras.

Det är viktigt att du tycker om att ha kontakt med människor och har lätt att skapa ett förtroende. En stor del av ditt jobb består också av kroppskontakt med patienterna och det är därför bra att testa om du tycker om detta, kanske genom att du först lär dig massage. Du träffar i regel varje patient tre till fem gånger.

De flesta kiropraktorer startar efter utbildningen egen mottagning. Många företag ger sina anställda möjlighet att gå till en kiropraktor när de har ryggbesvär och det är också vanligt att kiropraktorer samarbetar med företagshälsovården. Det kan vara svårt för kiropraktorer att etablera sig i början av sin karriär. När man fått en fast kundkrets brukar det dock inte vara några problem att försörja sig.

Kiropraktor är ett legitimationsyrke. Efter genomförd examen på godkänd utbildning samt praktiktjänstgöring fastställd av Socialstyrelsen kan du ansöka om legitimation. Det innebär bland annat att kiropraktorerna lyder under hälso- och sjukvårdslagen och står under Socialstyrelsens tillsyn. Det har också gjort det lättare för kiropraktorerna att samarbeta med den etablerade vården, läkare kan till exempel remittera patienter till dem.

Vad ska man läsa:

Naturvetenskapsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss