logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Mekaniker

Arbete
Finmekaniker kallas de som håller på med tillverkning och reparation av små produkter med höga toleranskrav. Med höga toleranskrav menas ofta att fel på mindre än en millimeter inte kan tillåtas. Det kan röra sig om allt ifrån medicinska instrument till kameradetaljer och andra mekaniska eller elektriska apparater.

Som finmekaniker kan du kallas olika saker beroende på var du arbetar och med vad. Finmekaniker kallas vanligen de som arbetar med mekaniska produkter. Arbetar du mera med elektromekaniska produkter kallas du ofta för instrumentmakare. Dessutom finns inom yrkesgruppen också hjälpmedelstekniker, tandtekniker och ortopedtekniker, tre yrken som har egna beskrivningar.

Vanligast är att en konstruktör eller forskare utvecklar ett instrument eller en annan produkt, som du sedan tillverkar efter en ritning. Du arbetar ofta självständigt efter anvisningar i en verkstad. Du måste kunna hitta praktiska lösningar på tekniska problem.

Du har som finmekaniker många olika arbetsuppgifter. Svarvning, fräsning, slipning, bänkarbete och montering är några exempel. Du måste därför behärska de flesta maskiner och verktyg på en mekanisk verkstad. Att ställa in och använda mätinstrument och göra elektriska installationer kan också ingå i arbetet.

Det förekommer också att du har mer avgränsade arbetsuppgifter. Om du till exempel arbetar på företag som serietillverkar instrument kan du delta i tillverkningen eller svara för enbart slutjustering och slutprovning av instrumenten.

Eftersom produkterna allt oftare består av en blandning av mekanik och elektronik arbetar finmekaniker ofta med elektroniska detaljer.

Som instrumentmekaniker har du arbetsuppgifter som är mer inriktade på att felsöka och reparera instrument, maskiner och styrsystem. Du kan vara specialiserad på vissa typer av instrument, till exempel elmätare.

Arbetet som finmekaniker kräver att du är händig och tycker om att arbeta med små detaljer. Det är också ett plus om du kan jobba självständigt och är beredd att ta ansvar för ditt arbete.

En finmekanisk verkstad är oftast en relativt ren arbetsmiljö. Du jobbar med många olika maskiner, och det är viktigt att följa de säkerhetsföreskrifter som finns för hur de ska användas.

När du jobbar med förstoringsglas eller lupp för att se små detaljer kan det vara ansträngande för synen. Det är också viktigt att du sitter rätt för att undvika problem med ryggen. Du arbetar med rostfria metaller som innehåller nickel, och den som har anlag för nickelallergi bör därför se upp.

Vad ska man läsa:


Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss