logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Kock

Kocka, Kocksteward, Kokerska, Kökschef, Köksmästare, Souschef


Som kock jobbar du inom hotell- och restaurangnäringen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller personalmatsal till ett stort konferenshotell eller spa.

Som kvinnlig kock kan du kallas kocka. Inom storkök kan yrkesbenämningen vara kokerska.

Arbetsuppgifterna varierar beroende vilken typ av restaurang man arbetar i och hur stor arbetsplatsen är. I storkök, till exempel på sjukhus, i personalrestauranger och på servicehem lagas ett fåtal rätter i stora mängder. På restauranger arbetar kockarna med flera enstaka maträtter enligt gästernas beställning, så kallad à la carte.

Mycket av arbetet består av att planera och förbereda maten så att den ska gå snabbt att laga till. Förberedelserna inom storkök kan exempelvis innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. I restaurangkök förberedes ingredienser till rätterna som finns på matsedeln. Att baka matbröd kan ingå i jobbet.

Efter att maten är tillagad lägger kocken upp den färdiga maten inför serveringen. Det är viktigt att varje portion både ser god och aptitlig ut och har lika hög kvalitet.

I större restaurangkök arbetar kockarna ofta till exempel antingen vid fiskspisen eller köttspisen.

Hygien är viktig i ett kök och all livsmedel ska hanteras på ett korrekt sätt. Som kock måste du vara noggrann och hålla din arbetsplats ren och snygg och hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Efter arbetspasset städas köket.

En kock måste ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat vid olika former av allergi.

Även om en hel del rutinuppgifter ingår i jobbet, har kocken ett skapande arbete. Det är bra att vara intresserad av att prova på nya maträtter och kombinationer. Det är också vanligt att en kock byter arbetsplats för att lära sig mer i yrket.

Det är viktigt att vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som kock ofta är stressigt och tempot i köket är högt.

Som kock ingår du i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.

Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Kockstewarden (kockstuerten) arbetar ombord på fartyg med att ansvara för proviantering och hushåll, bestämma matsedeln och laga maten. På större fartyg är kockstewarden arbetsledare för ekonomipersonalen.

Kocken kan ha en arbetsledande roll och kan till exempel utforma matsedlar och sköta inköp. Om det finns fler kockar utses ofta en till förste kock.

I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som är arbetsledare för det pass de arbetar. Kökschef eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar för köket.

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss