logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Konferensvärdinna

Konferenschef, Konferenstekniker, Konferensvärdinna

Arbete
Som konferensvärd/värdinna ser du till att konferensarrangemangen överensstämmer med gästernas bokning och önskemål. Jobbet kan vara intressant för dig som är serviceinriktad, flexibel och kan arbeta effektivt under tidspress.


En konferensvärd/värdinna arbetar på ett hotell eller en kursgård. Arbetstillfällen finns också på dagkonferensanläggningar eller stora företag och organisationer som har egen konferensavdelning. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och på arbetsplatsens storlek.

Före gästernas ankomst ser konferensvärden/värdinnan till att lokalerna görs i ordning enligt beställningen. Den tekniska utrustning som bokats måste finnas på plats och fungera. Lokalen ska möbleras enligt beställningen och det ska finnas vatten, frukt eller annat tilltugg som gästerna har beställt.

På större konferensanläggningar tar konferensteknikern hand om den tekniska utrustningen, men även konferenspersonalen måste kunna hantera den.

Det är viktigt att informera restaurangen om tider för måltider, antalet gäster och deras särskilda önskemål.

När gästerna anländer tar konferensvärden/värdinnan emot dem och stämmer av antalet gäster och tider för måltider. Om något har förändrats, informeras restaurangen.

Konferenspersonalen finns till hands under hela konferensen och hjälper till med till exempel kopiering.

En del konferensvärdar/värdinnor tar hand om försäljning och bokning av konferensarrangemang, skriver offerter och förbereder underlag för fakturor. Utöver konferenslokaler bokas även hotellrum och måltider. Eventuellt ordnas gästernas transporter till och från konferensanläggningen.

Vid behov hjälper personalen till med at planera och organisera konferenser. I samband med en del större sammankomster arrangeras aktiviteter som konferenspersonalen kan hjälpa till att anordna, till exempel utflykter eller temamiddagar med tillhörande underhållning.

Som konferensvärd/värdinna måste du kunna arbeta effektivt under tidspress och kunna koncentrera dig på flera uppgifter samtidigt. Att vara serviceinriktad och kunna samarbeta är bra egenskaper för konferenspersonalen. Det är också viktigt att kunna formulera sig väl i både tal och skrift.

I samband med ommöblering av konferenslokaler förekommer en hel del lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. Många konferensvärdar/värdinnor arbetar dagtid men man kan också ha schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. På en del arbetsplatser har man infört arbetsrotation, vilket innebär att konferenspersonalen exempelvis arbetar ibland i receptionen eller städar.

På större konferensanläggningar är konferenschefen arbetsledare för konferenspersonalen.

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss