logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Låssmed

Arbete
Kan du tänka dig ett rörligt och serviceinriktat jobb som kräver att du dels är flink i fingrarna och dels klarar att vara företagets ansikte utåt? Vill du vara den som kommer till undsättning när människor låst sig ute eller tappat bort nycklarna? Eller hjälpa till med att se över den totala säkerheten för privatpersoner och företag? Då är låssmed ett yrke för dig.


Som låssmed rycker man ut och låser upp dörrar åt personer som blivit av med sina nycklar. Men man kan göra mycket annat också. Man tillverkar låscylindrar och kopierar nycklar samt monterar dörrstängare, passagesystem, larm, kameraövervakning, kassaskåpslås med mera. Låssmedens yrke flyter mer och mer samman med larminstallatörens (se vidare Kommunikationselektriker), något som ställer krav på elektronikkunnande och kunskap om ytterligare regel- och normsystem enligt RUS (Försäkringsförbundets regelsystem) som styr nästan alla sidor av låssmedens och larminstallatörens arbete.
En låssmed ska kunna sätta ihop låssystem efter kundens önskemål. Ett låssystem består av att antal låscylindrar. Ett sådant system används till exempel i hyreshus där hyresgästerna har en nyckel som går till den egna lägenheten men också till entrédörren och tvättstugan. Ibland förekommer det att hyresvärden har en huvudnyckel som går i samtliga lås.

Att bygga ett låssystem är ett pilligt jobb där man arbetar med små metallbitar, fjädrar och stift för att lägga cylindrarna, det vill säga bygga upp låsens mekanik. Låssmeden arbetar oftast efter ett låsschema och en ritning och måste gå systematiskt till väga. Ibland måste man också göra egna beräkningar. Man kan också använda datorn för att lägga cylindrarna och göra nycklarna. Då skriver man in koden för en nyckel och måtten kommer upp på skärmen. Datorn styr sedan maskinen som skär till den nya nyckeln. På samma sätt ger datorn information om hur cylinderlåsen ska läggas. När man fått fram värdena monterar man ihop låsets delar.

Låssmeder arbetar också med elektromekaniska låssystem. Det kan vara ett lås som öppnas genom att man drar ett plastkort med en magnetremsa och sedan knappar in sin kod, precis som när man använder ett kontokort. Denna typ av lås blir allt vanligare och används till exempel av många företag. Dessa låssystem kan vara mer eller mindre avancerade och för att behärska den här typen av lås behöver man kunskap i elektronik och ibland i programmering.

Man är givetvis också ute och monterar in nya lås och sköter underhåll och reparationer av gamla lås, både mekaniska och elektroniska. Många låssmeder gör larminstallationer, ibland hela kedjan från projektering till montering, driftsättning och dokumentation och är då i praktiken larminstallatörer eftersom de då arbetar enligt ett annat normsystem än det som styr arbeten med mekaniska låsanordningar.

Man kan också fungera som säkerhetsrådgivare till exempel när en kund råkat ut för inbrott och vill installera ett nytt låssystem eller se över den totala säkerheten. Intrångsskyddet är viktigt men man måste också ta hänsyn till utrymningen om det skulle börja brinna. Det finns särskilda RUS-regler.

Låssmed är ett serviceyrke och det är viktigt att du kan skapa god kontakt med dina kunder. Det är också ett hantverksyrke som kräver att man är noggrann. Man arbetar med händerna men hanterar komplicerade system som ibland kräver en hel del klurande och tankearbete.

Det är ett rörligt jobb, man kör mycket bil och körkort är ofta en förutsättning. På arbetsplatsen kan det vara fråga om att klättra upp och ner på stegar och arbeta i olika arbetsställningar.

Man kan betraktas som en säkerhetsrisk när man installerar lås på vissa ställen, till exempel vid försvarsanläggningar och företag, och ens bakgrund kommer därför att kontrolleras för att se om det finns något brottsligt förflutet. Det finns ett förslag om obligatorisk vandelsprövning för låssmeder, alltså att man kollar om en person har något brottsligt förflutet innan personen får bli låssmed. Oavsett lagstiftningen görs alltid säkerhetskontroll inför anställning eftersom detta är en viktig del i företagens kvalitetsgaranti till kunderna. Även för vissa vidareutbildningar krävs utdrag ur polisens belastningsregister.

Som låssmed arbetar man vanligen i små företag. I medeltal har man fyra anställda. Många är också ensamföretagare.

Det förekommer jourtjänstgöring.

Vad ska man läsa:

Hantverksprogrammet
Industritekniska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss