logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Maskinförare

Arbete
En husgrund ska grävas, en väg ska byggas. Då behövs grävmaskinföraren. Som grävmaskinförare måste du vara skicklig på att manövrera ditt fordon, men du måste också kunna utföra underhåll och mindre reparationer.


Grävmaskinen är hjul - eller bandburen och kan arbeta runtom svängande. Det finns olika stora grävmaskiner och maskinen kan förses med olika redskap för lastning, lyftning, schaktning, dikning, släntning och planering.

Grävlastaren är en mindre grävmaskin som förutom grävaggregatet har en lastskopa.

Arbetsområdena och arbetsuppgifterna är många och skiftande. Vanliga arbetsuppgifter är att gräva och schakta för hus, anläggningar och vägar. Du kan också gräva ner kablar, arbeta i grustag eller med torvhantering.

Många grävmaskinförare är egna företagare eller anställda på små maskinföretag. Du kan också vara anställd av bygg - och anläggningsföretag eller företag inom transportbranschen, inom stat och kommun eller av större tillverkningsföretag.

Som grävmaskinförare utför du ditt arbete självständigt men du samarbetar med övrig personal på arbetsplatsen, till exempel rörläggare och byggnadsarbetare.

Under ditt arbete måste du vara koncentrerad och uppmärksam på omgivningen. Du bör ha god fysik och god syn. För att kunna arbeta med ditt fordon på ett säkert sätt måste du ha kunskap om markförhållandena på platsen.

På många vägarbetsplatser krävs det att du har gått Vägverkets trafiksäkerhets- och miljökurser samt utbildningarna"Arbete på väg" och "Hjälp på väg" för att få arbeta.

Som grävmaskinförare får du vara beredd på att resor och arbete på annan ort förekommer. Maskinen fraktas då vanligtvis på en trailer eller går på egna hjul.

Som grävmaskinförare kallas du också maskinförare. Maskinförare är ett samlingsnamn för alla som arbetar med att manövrera och sköta olika sorters jordförflyttningsmaskiner som exempelvis grävmaskin, lastmaskin och bandschaktare samt kranar.

Det är vanligt att man behärskar flera olika maskiner för att ha ett brett arbetsområde.

Vad ska man läsa:

Bygg och anläggningsprogrammet
Fordon och transportprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss