logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Murare

Som murare är dina vanligaste sysslor att mura väggar av block eller tegel och att putsa. Du lägger tegelstenarna eller blocken på varandra och mellan varje sten eller block lägger du murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand och du använder mursleven för att lägga på murbruk. Jobbet kräver noggrannhet och du använder vattenpasset och ett uppspänt snöre för att varje lager av tegelstenar ska bli plant och inte luta.

När du putsar lägger du på ett tunt lager putsbruk, till exempel utanpå en murad vägg av betongblock eller på ett innertak. Putsen jämnar till ytan men kan också göras så att den skapar struktur. Arbetet kan göras för hand och då använder du en slipbräda, men vanligast är, särskilt på ytterväggar, att putsningen görs med ett högtrycksaggregat som sprutar på putsen.

Murare specialiserar sig ofta på till exempel fasadmurning, putsningsarbeten eller något annat område. Plattsättning av golv och väggar med till exempel kakel kan ingå i arbetet, men utförs ibland av särskilda plattsättare (se särskild blankett i Yrken A-Ö). Gråstensmuraren bygger murar, pirar och andra konstruktioner av natursten. Kakelugnsmakaren är också ofta en vidareutbildad murare.

Som murare ingår du i ett lag men du jobbar ofta självständigt med dina uppgifter. Även om många av de tyngsta arbetsuppgifterna i dag görs med maskiner och kranar så är jobbet som murare fortfarande tungt. Du arbetar utomhus under stora delar av året och ibland sker arbetet på höga byggnadsställningar. Du flyttar från bygge till bygge och resorna kan ibland bli långa. Ibland bor du också på arbetsorten under veckorna.

Vad ska man läsa:

Bygg och anläggningsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss