logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Musiker

Arrangör, Dirigent, Instrumentalmusiker, Kompositör


Musiker kan ha olika musikalisk inriktning: spela västerländsk konstmusik (som också kan kallas "seriös" eller klassisk) i en symfoniorkester. En musiker kan också resa land och rike kring som dansbandsmusiker eller som pop-, rock-, jazz- eller folkmusiker.

En särskild kategori är kyrkomusiker (se under Liknande yrken).

Variationen är också stor när det gäller vilken roll en musiker kan ha. Musikern kan spela i olika slags ensembler och grupper, i större och mindre orkester eller vara solist. Musikern kan också vara kompositör, arrangör eller dirigent.

Musikernas arbetsplatser varierar. Beroende på genre kan du arbeta i konsertsalar, skolor, kyrkor och studior, folkparker, på dansrestauranger, diskotek, klubbar och vid privata tillställningar. Musiker kan också arbeta på sjukhus samt inom barn- och äldreomsorg.

Daglig övning och repetitioner upptar mycket av din arbetstid. Det ställs stora krav på ditt musikutövande eftersom det är många som konkurrerar om arbetstillfällena, men också på din förmåga att ”sälja” dig själv. Du arbetar ofta tillsammans med andra musiker och det ställer krav på samarbetsförmåga och anpassning till gruppens arbetssätt.

Arbetstillgången och arbetstiderna skiftar. Det är ofta fråga om arbete på kvällar och helger långt från hemorten. Många musiker är utan fast anställning och är ständigt på jakt efter nya uppdrag och tillfälliga anställningar. Genomströmningen i yrket är mycket stor. Det är inte ovanligt att musikern också har en annan yrkesutövning vid sidan av musiken för att klara sin försörjning.

Bland fast anställda musiker i Sverige finns det dansbandsmusiker som är anställda av så kallade orkesterbolag. Det finns också ett tiotal orkestrar inom konstmusikområdet som arbetar med fast anställda musiker. Dessutom finns några fasta musikteaterinstitutioner, samt ett antal större ensembler där musikerna ofta kombinerar orkestertjänstgöringen med någon annan form av musikalisk verksamhet på orten. Nästan alla län har dessutom en länsmusikorganisation, med fasta ensembler. Det kan vara kammarmusikgrupper, blåsorkestrar, mindre stråk- eller brassensembler.

En del musiker arbetar som lärare i musik.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss