logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Målare

Arbete
Vill du jobba med händerna och ha ett självständigt och omväxlande jobb? Kanske känner du också för att sätta färg på tillvaron? Då är byggnadsmålare yrket för dig.


Som byggnadsmålare både målar och tapetserar du. Innan du kan börja med det arbetet måste ytorna göras rena. Du slipar och tvättar. Du skrapar bort gammal färg och spacklar igen skarvar och ojämnheter. Ibland river du också ned gamla tapeter och målar sen väggen med en speciell färg, som bildar en hinna och gör underlaget hållbart. Underarbetet är viktigt för ett bra slutresultat. Ju bättre underarbetet utförs desto längre håller den nya färgen eller tapeten. Ofta tar underarbetet längre tid än själva målningen och tapetseringen.

Målningen består i regel av en grundning och en färdigstrykning. Vid renoveringsarbeten använder du pensel eller roller, medan sprutmålning är en vanlig metod på nybyggen. Ibland använder du äldre tekniker som ådring, marmorering eller dekorationsmålning. Dessa tekniker kräver särskilda hantverkskunskaper. När du tapetserar skär du tapeten med kniv, klistrar och sätter upp den och slätar ut den med en borste. Idag börjar det komma självklistrande tapeter från fabrik.

Innan du påbörjar arbetet täcker du golv och möbler och ytor som inte ska behandlas med papp.

Renoveringsarbeten är den vanligaste typen av måleriuppdrag, medan nybyggnadsmålningen står för en betydligt mindre andel av jobben.

Arbetet som byggnadsmålare upplevs av många som fritt och självständigt. Det krävs samtidigt att du kan planera ditt arbete och de olika moment du ska utföra. Du har nytta av att ha känsla för färg och form. I ditt arbetet kan också ingå att ta emot beställningar och ha kontakt med kunder och leverantörer.

Hälsoriskerna för målare är idag mindre än tidigare. De oljebaserade färgerna som gav ifrån sig farliga ångor har nu till stor del ersatts av vattenbaserade färger.

Det förekommer fortfarande tunga lyft och arbetsmoment som kan ge förslitningskador. På många företag försöker man undvika detta genom att man i arbetslagen turas om med arbetsuppgifterna. Ibland jobbar du på höga byggställningar.

Vad ska man läsa:

Bygg och anläggningsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss