logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Personlig assistent

Arbete
Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med stora funktionshinder. Den du hjälper kan till exempel ha omfattande rörelsehinder eller en intellektuell funktionsnedsättning. I ditt arbete som personlig assistent försöker du stötta din brukare att kunna leva sitt liv som han eller hon själv vill.


Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för brukaren, personen med funktionshinder, att sköta sig själv. Det kan gälla mat, hygien och att sköta hemmet, men det handlar ofta också om att hjälpa brukaren att vara förälder och att sköta sitt arbete. Du hjälper brukaren att kunna ägna sig åt fritidsintressen, vara med i olika föreningsaktiviteter eller att studera. Ofta är du en av flera assistenter som turas om att hjälpa brukaren enligt ett fastlagt schema. Rätten att ha en personlig assistent finns i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS).

Vilka praktiska arbetsuppgifter du har beror helt på brukarens behov och önskemål. Du kan hjälpa brukaren att gå upp ur sängen, äta frukost och tvätta sig och klä sig. Du är kanske med brukaren under hans eller hennes arbetsdag. På kvällen kan du följa med på olika fritidsaktiviteter, föräldramöte eller på middag hos brukarens vänner.

Oftast är du anställd av kommunen, av ett brukarkooperativ eller ett privat bolag, men du kan också vara anställd direkt av den person som du assisterar.

Som personlig assistent måste du ha stor respekt för brukarens behov av ett privatliv, samtidigt som din uppgift är att hjälpa den du assisterar i privatlivet. I ditt arbete ingår att smälta in i brukarens vardag, och göra saker på det sätt brukaren önskar eller själv skulle ha gjort. Det krävs att du har förmåga att samspela med brukarens anhöriga, arbetskamrater, vänner och andra människor som finns runt honom eller henne.

Det förekommer att människor du assisterar är svårt sjuka. Det kan vara mycket krävande, även du som assistent kanske inte har några sjukvårdsuppgifter.

Vad ska man läsa:

Vård och omsorgsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss